Rapidsil System Kft.       3580 Tiszaújváros, Lévai J u 10.       +36 30 653-7063       info[kukac]rapidsil.hu

Pályázati összefoglaló

a Rapidsil System Kft. által a EGT/Norvég alap zöld ipari innovációs programterületén elnyert pályázatáról

Projekt címe: Gyártósor és építési technológia kifejlesztése új, környezetbarát építőelem létrehozásához

Pályázati azonosító: HU09-0023-A2-2013

Projekt partnerek:

·         InnoSpectrum Innovációs, Kutató-fejlesztő, Tanácsadó és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

·         Norvég Műszaki és Tudományos Egyetem

·         SINTEF Épület és Infrastruktúra Kutató Intézet

A projekt megvalósításának helyszíne: Tiszaújváros, Magyarország

Projekt összköltsége : 186 621 453Ft

Támogatás összege: 139 459 317 Ft

Támogatás aránya: 74,73 %

Projekt időtartama: 2014.04.01. - 2016.09.30.

 

A projekt leírása

A Rapidsil System Kft. olyan környezetbarát és fenntartható módon előállítható szigetelő termékeket és építőanyagokat fejleszt ki az építőipar számára, melyek az életminőség tartós javulását elősegítik.

Európában az energiafelhasználás túlnyomó részét a lakó és középületek fűtése teszi ki, melyet igen nagy százalékban fosszilis energiahordozók égetésével nyerünk. Ennek hatására az üvegház hatást erősítő gázok, leginkább a szén-dioxid kibocsátása továbbra is jelentős. A házak, épületek szigetelése így kulcsfontosságú az energiamegtakarítás szempontjából.

Az építőipar igen sokféle építő és szigetelő anyagot ismer és alkalmaz, a több évtizedes fejlesztéseknek köszönhetően ezek egyre jobbak, és egyre környezetbarátabb módon előállíthatóak, de az építő és szigetelő anyagok előállítása továbbra is nagy környezeti terheléssel jár.

A szigetelő anyagok piacán az ásványgyapot alapú szigetelések továbbra is 50% feletti részesedéssel bírnak, melyeket a habosított műanyag alapú szigetelések követnek 40% feletti részesedéssel. A természetes, vagy javarészt természetes és megújuló anyagokból készült szigetelések részaránya az összes többi szigetelésfajtával együtt 7%-ot ér el. A fennmaradó 3%-ba egyéb más szigetelőanyagok pl: a nano-bevonatokat tartoznak.

Bár az ásványgyapot szigetelések beépítésük során valamennyi energia megtakarítását elősegítik, a termék életciklus elemzések alapján elmondható, hogy az előállításhoz, beépítéshez és megsemmisítéshez hatalmas mennyiségű energia ráfordítás szükséges.

Ezen felül a passzív házak kritériumainak teljesítéséhez az ásványgyapot szigetelések beépítésénél különféle tartószerkezeti megoldásokra van szükség, hiszen ezek a rendszerek nem önhordóak.

A fenti és az ásványgyapot szigetelések gyors öregedéséből adódó meghibásodások kiküszöbölésére született az az ötlet, hogy üreges szárú, természetben sűrűn előforduló növényekből és azok rendszerezettségét tartósan biztosító kötőanyagból újszerű, környezetbarát szigetelési struktúra alakítható ki. A szigetelés struktúra újdonságtartalma hazai és nemzetközi viszonylatban is magas, ezért védelméről a P1300390 számon bejelentett szabadalom gondoskodik.

A szigetelési struktúra ötlete annyira sikeresnek bizonyult, hogy megfelelő tervezéssel, technológia kidolgozásával, illetve a hozzá kapcsolódó gyártástechnika kifejlesztésével olyan építőelem is gyártható, amely kiváló szigetelő képesség mellett olyan mechanikai jellemzőkkel bír, mely alkalmassá teszi falazóelemként történő felhasználásra.

A projekt során olyan gyártósor prototípusát kívánjuk megvalósítani, mely automatizált módon, az elvárásoknak megfelelő tűrési értékeken belül képes reprodukálni a tavi nád felhasználásával készülő építőelemet.

A kifejlesztésre kerülő gyártósor, és az azzal előállítható építő elem több szempontból is kielégíti a zöld ipari innováció kritériumait.

Egyrészt az ipari termelésbe olyan megújuló természetes nyersanyagot, tavi nádat vonunk be, mely jelentős mennyiségű biomassszát képez, és eddig csupán elenyésző százalékát hasznosították, a többit égetéssel megsemmisítették.

Másrészt a termelés során a tavi nádat osztályozással 3 csoportra osztjuk. A nádszálak vastagabb alsó harmadából a terhelésnek kitett építőanyagok, a felső részből az önhordó szigetelő anyagok készülnek.

A gyártósor tervezésénél az egyik fő szempont, hogy hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel a nyersanyagot, így a nád felső bugavirágzat részét tömörítve fűtési célra hasznosítjuk.

A természetes nád szigetelő anyagként történő feldolgozásának egyik legkiemelkedőbb jellemzője, hogy a termék karbon lenyomata negatív. Így a gyártás kifejezetten környezetbarát, és jótékony hatással van a klímaváltozásra.

A projekt megvalósítása során a szigetelő és falazó elemek gyártására alkalmas technológián kívül azok felhasználására és beépítésére is kidolgozzuk a technológiai lépéseket.

Körültekintő kutatással és mérésekkel igazoljuk az építőanyag alkalmazhatóságát és hasznosságát, valamint partnereink révén hatástanulmánnyal igazoljuk a tevékenység környezetbarát profilját.

 www.norvegalap.hu